Aromatyczna i pobudzająca

Aromatyczna i pobudzająca
Specjalnie dla sceptyków niechętnych wszelkim urozmaiceniom postanowiliśmy sprawdzić na własnym języku, które z kaw rozpuszczalnych z tzw. średniej półki smakują najlepiej. Wynik testu redakcyjnego okazał się zaskakujący.

Legenda o powstaniu kawy

głosi, że niegdyś Shaikh ash-Shadhilem, wędrując przez Afrykę, natrafił na stado silnie pobudzonych kóz. Zdziwiony tym, co zobaczył, postanowił sprawdzić, co jest przyczyną takiego ich zachowania. Okazało się, że są nią owoce kawowca, których najadły się zwierzęta. Od tego czasu ludzie nauczyli się robić z ziaren tej rośliny pożytek, bez którego nie wyobrażamy sobie dziś poranka. Niektórzy mawiają, że kawa jest najlepszą kochanką do śniadania, albowiem żadna inna nie pobudza tak jak ona. Dlatego nikt z nas nawet nie dopuszcza myśli, by w kuchennej szafce mogło jej zabraknąć. Nasze przyzwyczajenie sprawia, że zazwyczaj stoi tam kawa jednej tylko marki. A może warto byłoby spróbować tych „innych”?

Specjalnie dla sceptyków niechętnych wszelkim urozmaiceniom postanowiliśmy sprawdzić na własnym języku, które z kaw rozpuszczalnych z tzw. średniej półki smakują najlepiej. Wynik testu redakcyjnego okazał się zaskakujący. Najlepiej, niemal na równi, wypadły kawy rozpuszczalne Nescafé Calssic oraz Jacobs Velvet lub kawa Lavazza. W czym zatem tkwi sekret sukcesu? – Już od kilku lat możemy zaobserwować stale rosnące zainteresowanie kawą rozpuszczalną. Jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie zachowała pełny, intensywny aromat. Poza tym kawa rozpuszczalna jest postrzegana jako kawa o łagodniejszym i delikatnym smaku. To najważniejsze czynniki, które wpływają na sukces kaw rozpuszczalnych. Powodzenie Jacobs Velvet kryje się w połączeniu bogatego smaku, delikatnej pianki i intensywnego pobudzenia, które daje każda filiżanka kawy – odpowiedziała Dorota Chruściel z Biura Prasowego Kraft Foods Polska.

Szansę wyboru najlepszej kawy daliśmy także internautom. Ci są jednak podobnego zdania co my i za najlepsze bezapelacyjnie uznali Nescafé oraz Jacobs.

Rozpuszczalne są najlepsze

Polska jest bardzo ciekawym rynkiem, na którym spotyka się wschodnia kultura picia herbaty i zachodnia – picia kawy. Jednak od kilku lat liczba miłośników kawy sukcesywnie rośnie. Następuje także transformacja preferencji smakowych z tradycyjnej kawa mielona na kawę rozpuszczalną, uważaną za bardziej nowoczesną i lepiej korespondującą z dzisiejszym stylem życia. Generalnie rynek kawy rośnie dzięki kawie rozpuszczalnej – najdynamiczniejszemu segmentowi tego rynku.

Wybierają tańsze

Wynik testu zgadza się ze stanem sprzedaży tych kaw w moim sklepie. Zdecydowanie najlepiej sprzedają się kawa rozpuszczalna Jacobs oraz Nescafé. Jeśli chodzi o pozostałe ma rki, to zauważyłam, że najważniejszym kryterium, jakim kierują się klienci, kupując kawę, jest cena. Smak jest dla nich sprawą drugorzędną. Chętnie także korzystają z promocji. Jeśli któraś z kaw jest w promocyjnej cenie, błyskawicznie schodzi z półek – bez względu na to, jakiej jest marki.



Komentarze